2019. november 7-én a bosznia-hercegovinai NATO összekötő feladatokat (CPE) ellátó magyar nagykövetség és a Szarajevói Egyetem Politikatudományi Kara „70 év NATO-szövetség: Magyarország és Montenegró tapasztalatai” címmel sajtónyilvános panelbeszélgetést szervezett a politikatudományi kar hallgatóinak, amelyen Pósa Krisztián nagykövet, Obrad Miso Stanisic montenegrói nagykövet, Sead Turcalo dékán és Denis Hadzovic, a Biztonsági Tanulmányok Központja civil szervezet igazgatója vettek részt. A nagy sikerű rendezvényen kb. 60 hallgató mellett a diplomáciai testület, a helyi kormányzat és a sajtó képviselői is részt vettek, az eseményről a média széles körben tudósított.

 

Pósa Krisztián nagykövet hangsúlyozta, hogy a NATO-csatlakozás a magyar állampolgárok által támogatott, demokratikus döntés volt, ellentétben a Varsói Szerződésben való tagságunkkal. Hozzátette: Magyarország NATO-tagsága egy olyan tényező, amely az elmúlt 20 évben szerepet játszott abban, hogy jelentős befektetők jöjjenek Magyarországra, és amelynek köszönhetően a magyar gazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő egész Európában. A NATO-tagság egyik fontos politikai aspektusa, hogy a csatlakozó ország egy erős szövetség tagjává válik, a NATO döntéseinek részese lesz, nem pedig azok tárgya, miközben nem adja fel szuverenitását. Katonai és biztonsági szempontból pedig az integráció hozzájárul a fegyveres erők modernizálásához, a honvédelmi költséget csökkentéséhez a meglévő védelmi képességek fejlesztése mellett.

Obrad Miso Stanisic montenegrói nagykövet értékelése szerint a térségbeli országok számára a NATO-tagság legfontosabb hozadéka a béke. A gazdasági előnyökre kitérve elmondta, hogy Montenegró 2017-es NATO-csatlakozását követően a külföldi működőtőke-befektetések mértéke duplájára nőtt az országban, a turizmus 2017-2018-ban rekordbevételt ért el, és a NATO-szövetséges államokból a turisták egyre nagyobb számban érkeznek Montenegróba. 

Denis Hadzovic, a Biztonsági Tanulmányok Központja civil szervezet igazgatója értékelése szerint a NATO Éves Nemzeti Programról (ANP) szóló belpolitikai vita Bosznia-Hercegovinában nem produktív, érzelmi alapú. A NATO egyik fontos aspektusa, hogy azzal BiH nem adja fel szuverenitását, a döntéseket konszenzussal hozzák meg. A Szövetségben való tagság jelentette biztonság a térség államai fennmaradásának kulcsa. 

Sead Turcalo, a Politikatudományi Kar dékánja elmondta, hogy a mostani panelbeszélgetéssel a szervezők célja, hogy a NATO-ról szóló diskurzust más mederbe tereljék, a belpolitikai vitát az objektív tájékoztatás és tapasztalatátadás váltsa fel. Bosznia-Hercegovina a csatlakozási folyamat nagyon korai szakaszában van, és rengeteg munka, illetve a NATO egyetértése is kell a taggá váláshoz. Értékelése szerint geopolitikai értelemben nincs reális alternatívája az euro-atlanti integrációnak.