2019. május 9-én, a Bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek zárónapján „A kultúra támogatása a globalizált világban: a gazdasági és állami szereplők szerepe” címmel rendezett konferenciát nagykövetségünk, együttműködésben a Külügyi és Külgazdasági Intézettel (KKI). Az esemény Bosznia-Hercegovinából és Magyarországról érkező előadói a kultúra támogatásának lehetőségeiről, már létező gyakorlatairól és korlátairól beszéltek.

A KKI kutatási igazgatóhelyettese, Nagy Sándor Gyula köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az Intézet a magyar külpolitikai prioritásokkal összhangban igyekszik tevékeny részt vállalni a Magyarország és a Nyugat-Balkán országai közti tapasztalatcserében, akár még olyan területek vonatkozásában is, mint a kultúrapolitikai, illetve a kultúra támogatása.

Pósa Krisztián nagykövet köszöntőjében az Európa Nap és a kulturális évad zárónapja alkalmából áttekintést adott a Magyar Kulturális Hetek eredményeiről. Kiemelte, hogy hasonló kaliberű kulturális program még nem valósult meg Bosznia-Hercegovina és Magyarország között. A nagykövet arra is felhívta a figyelmet, hogy a globalizált világban fontos szerepet játszanak a nemzeti kultúrák és azok megőrzése, amelyben egyre nagyobb szerepet vállalnak a hagyományos állami szereplők mellett a gazdasági szereplők, így a nagyvállalatok.

Ibrahim Spahić, a Szarajevói Téli Fesztivál igazgatója, aki a nagykövetség együttműködő partnere volt a kulturális évad alatt, kiemelte egy szövetség kialakításának fontosságát. Megfogalmazása szerint a magyar kultúra az elmúlt hetekben kivirágzott Bosznia-Hercegovina tíz városában, és fontos kapcsolatokat alakított ki a két ország között.

Az első, „Az állami intézmények szerepvállalása a kultúra támogatásában” címet viselő panelben Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Aida Šabanović, Bosznia-Hercegovina Civil Ügyek Minisztériumának kulturális örökségekkel foglalkozó tanácsadója és Ivica Sarić, Szarajevó város polgármester-helyettese szólalt fel.

A második panel résztvevői a gazdasági szereplők támogatási gyakorlatát vitatták meg. A Nemzeti Közművek Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója, Felkai GyörgyNihat Hamsić, a Nova Banka igazgatóságának alelnöke, a BH Telekom promóciós szakértője, Renata Merzić, valamint Semir Krehić, az Energoinvest kereskedelmi vezetője fejtette ki véleményét.

Végül a támogatotti oldal, a bosznia-hercegovinai kulturális intézmények képviselői osztották meg – döntően negatív – tapasztalataikat a hallgatósággal. Ibrahim Spahić mellett a Szarajevói Nemzeti Múzeum igazgatója, Mirsad Sirajić, illetve a Szarajevói Filharmonikusok igazgatója, Samir Lokvančić beszélgetett a témáról.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy javítani kell a kultúra támogatásának feltételeit. Az esemény jó alkalom volt arra, hogy a résztvevők betekintést nyerhessenek a bosznia-hercegovinai és a magyar megoldásokba. 

Az esemény képei itt tekinthetők meg!