2019. május 9-én a Bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek ünnepélyes záróünnepségeként a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar (MNFZ) lépett fel Szarajevóban. Az ikonikus Városháza (Vijećnica) épületében megrendezett nagy sikerű koncerttel ünnepelte ugyanakkor Szarajevó városa a május 9-ei Európa napot.  

Az óriási sikerű, teltházas esemény a Bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek méltó zárórendezvényének bizonyult. A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar népszerű művekkel készült, amelyek között Erkel, Kodály és Liszt dallamai is felcsendültek. Az 1923-ban alapított zenekart Hamar Zsolt vezényelte; a Liszt-díjas, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett művész 2017 márciusától, Kocsis Zoltán halálát követően a zenekar zeneigazgatója. Az előadást a Városháza aulájának teljes kapacitását kihasználva, teltház előtt mutatták be. 

A rendezvényen Pósa Krisztián nagykövet magyar nyelven köszöntötte a Zenekart és a vendégeket, majd helyi nyelven folytatott beszédében bemutatta a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium nagyszabású rendezvénysorozatát, amellyel hat Nyugat-balkáni országban mutatkozik be, és amelyhez hasonló magyar kulturális megjelenésre a térségben még soha nem volt példa. A nyugat-balkáni koncentrált kulturális megjelenés a fogadó államban a Bosznia-Hercegovinai Magyar Kulturális Hetek programsorozatban öltött testet. Szarajevó részéről Ivica Šarić polgármester-helyettese nyitotta meg; beszédében kiemelte, hogy a Városháza épülete már több neves zenekart vendégül látott, és megköszönte a magyar félnek, hogy ezen az estén a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjét élvezhetik.

Az esemény képeit itt tekintheti meg!