2019. március 8-án és 9-én a bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek keretében nagy sikerrel mutatkozott be a budapesti Maladype Színház. A társulat tagjai az „Augusztus” című darabot adták elő a Jászai Mari-díjas Balázs Zoltán rendezésében Szarajevóban és Zenicában.

A Maladype Színházra jellemző sajátos gondolkodás legfőképpen a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együttlétre és a közönséggel való folyamatos kommunikációra épít. Augusztus című nonverbális előadásuk szintén ennek jegyében született, a mágikus-realista szerző, Bruno Schulz elbeszélései nyomán. Schulz Fahajas boltok - Összegyűjtött elbeszélések (1934) című művében a Monarchia végnapjait írja meg egy galíciai kisvárosban, melyben saját apja, Jakub a szolid kereskedő és filozófus-mágus alakjában Józef, a gyermek szemével láttatja a régi világ letűnését. A novellák egy kis galíciai városban élő kereskedő család történetét beszélik el. 

A különleges, non-verbális előadás a Szarajevói Nemzeti Színházban és a Zenicai Nemzeti Színházban is nagy sikert aratott.

Az előadásokról készült képek itt tekinthetők meg!