Pósa Krisztián nagykövet 2018. december 18-án a Banja Luka-i Gimnázium, 2018. december 21-én pedig a szarajevói Prva Gimnazija végzős diákjainak tartott előadást Magyarországról, a magyarországi tanulási lehetőségekről és a Stipendium Hungaricum programról.

2018. december 18-án Pósa Krisztián nagykövet Magyarországot és a Stipendium Hungaricum programot népszerűsítő előadást tartott a Banja Luka-i Gimnáziumban. A nagykövetet Zivka Kukric igazgatónő fogadta, aki bemutatta a százéves, nagy hagyományokkal rendelkező intézményt. A nagykövet ezt követően a nagy számban megjelenő és jelentős érdeklődést mutató – főleg végzős – diákok előtt több mint egyórás előadást tartott, amelyben bemutatta Magyarország kulturális értékeit, tudományos és a sport területén elért eredményeit, külön kiemelve a vizes sportokat, a vívást, illetve a téli sportokat. Beszédében kitért Magyarország európai uniós csatlakozásának előnyeire és sikereire is.

2018. december 21-én Pósa Krisztián nagykövet Magyarországot és a Stipendium Hungaricum programot népszerűsítő előadást tartott a szarajevói Prva (Első) Gimnáziumban. A gimnáziumot 1879-ben az Osztrák-Magyar Monarchia idején alapították, képzési kínálatában  korábban – fakultatív tantárgyként – a magyar nyelv is szerepelt. A nagykövetet fogadta Lejla Tuzlak igazgató asszony és Sanela Agic igazgató-helyettes, akik bemutatták a 140 éves múltra visszatekintő intézményt.