TÁJÉKOZTATÓ A KONZULI SZOLGÁLTATÁSOK RÉSZLEGES ÚJRAINDÍTÁSÁRÓL

Örömmel tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket arról, hogy nagykövetségünk Konzuli Hivatala megkezdi a részleges ügyfélfogadást. Az ügyintézés korlátozott számú ügykörben lehetséges; kérjük, hogy az egyes ügytípusok intézése, a kérelembenyújtás lehetőségeiről minden esetben érdeklődjön Konzulátusunk elérhetőségein!

 

Az ügyfélfogadás rendje:

 

  • Kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban tudjuk fogadni ügyfeleinket (telefonos időpontfoglalás szükséges a Konzulátus telefonszámán)!
  • Kérjük, hogy csak egészségesen keressenek fel minket!
  • A konzuli váróba történő belépés kizárólag a szájat és orrot elfedő maszk viselésével lehetséges (ennek hiányában az ügyfél nem léphet be a konzulátus épületébe, ügyintézés céljából új időpontot kell foglalnia)!
  • Az ügyfélfogadó térbe csak az ügyintézésben közvetlenül érintett ügyfél léphet be (kísérő kizárólag akkor, ha azt hatósági érdek vagy egészségügyi szempont indokolja)!
  • Az ügyféltérbe történő belépéskor kérjük, használják a kihelyezett kézfertőtlenítő folyadékot, illetve tartsák be az higiéniai előírásokat (kötelező távolságtartás stb.).

 

KONZINFO UTAZOM MOBILALKALMAZÁS

A Konzuli Szolgálat ingyenes mobil applikációja elérhető az ismert alkalmazás áruházakban! Töltse le Konzinfo Utazom mobilalkalmazásunkat!

Megbízható utazási tanácsok és konzuli információk közvetlenül a telefonján!

A Konzinfo Utazom mobil alkalmazás segíti Önt a külföldre történő utazása felkészülésében, naprakész tájékoztatást ad úticéljáról, a magyar külképviseletek elérhetőségéről, valamint értesítést küld válsághelyzet esetén.

További hasznos információ >>

 

NÖVÉNYEGÉSZSÉGÜGYI VÁLTOZÁSOK

Az Európai Unió tagállamai a 2019. december 14-től alkalmazandó szigorúbb szabályozással az utazóktól is felelős magatartást várnak el a növénykárosítók terjedésének megakadályozása érdekében. Az új előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozni fogják. 

Bizonyos növényeket, a fokozott kockázatra való tekintettel, már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból (pl. vetőburgonya, szőlőoltvány, leveles citrom), míg mások behozatala előzetes növényegészségügyi vizsgálathoz kötött. A vizsgálatot a származási ország illetékes hatósága végzi el, amelyről igazoló dokumentumot, ún. növényegészségügyi bizonyítványt állít ki. Ha ilyen dokumentum kíséri a növényt, növényi terméket és azon nem láthatók betegségre, károsítóra utaló vizuális tünetek, akkor biztonsággal behozható.

A 2019. december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba. Az új szabályozással érintett növények végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan november-decemberben jelenik meg, amelyről a Nébih honlapján ad tájékoztatást.

További információk a Nébih honlapján érhetők el!