A Szarajevóban megnyílt Magyar Nemzeti Kereskedőház célja a két ország közötti gazdasági és üzleti kapcsolatok fejlesztése. Ranko Jovovic, a Kereskedőház vezetője beszédében hangsúlyozta, Magyarország 60 másik országban is működtet ilyen képviseletet. A szarajevói iroda célja elsősorban a piackutatás és az üzleti kapcsolatok fejlesztése, valamint a két ország közötti baráti kapcsolatok elmélyítése.

Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina európai integrációját, továbbá kitért a két ország közötti sokéves gazdasági és politikai együttműködésre. Kiemelte a kapcsolatok elmélyítésének fontosságát az energetika, a mezőgazdaság, a turizmus és az élelmiszerbiztonság terén. Bosznia-Hercegovina mellett a térségben Albániában, Koszovóban, Szerbiában, Macedóniában és Montenegróban is működnek magyar kereskedőházak.  

Szalai István, az MNKH kormányzati kapcsolatokért és kiemelt projektekért felelős igazgatója beszédében kiemelte, az iroda megnyitásának célja a gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Ezen célt példázza a Szarajevó-Budapest közvetlen légijárat elindítása is. Szalai István kiemelte, Magyarország jelentős sikereket ért el az élelmiszer, energetika és építőipar terén.

A BiH-i külgazdasági kamara elnökhelyettese, Bruno Bojic hangsúlyozta, nagyon sikeres az együttműködés Magyarország Szarajevói Nagykövetségével.