2019. február 7-én a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) nagyszabású produkciójával vette kezdetét a bosznia-hercegovinai Magyar Kulturális Hetek, valamint a 35. Szarajevói Téli Fesztivál, amelynek díszvendége az idei évben Magyarország. A kirobbanó sikerű, teltházas rendezvény megalapozta hazánk idei kulturális megjelenését a fogadó országban. 2019. február 8-án Mostarban, február 10-én Banja Lukában lépett fel nagy sikerrel az együttes.

A Magyar Kulturális Heteket bevezető, egyben a nagy múltú Szarajevói Téli Fesztivált megnyitó előadásnak az impozáns szarajevói Nemzeti Színház épülete adott helyet. A 2019. február 7-i rendezvényt nagy érdeklődés övezte, teltházas előadás volt. Köszöntőt mondott Ibrahim Spahić, a Szarajevói Téli Fesztivál igazgatója, aki hozzászólásában a kultúra és a művészet fontosságára helyezte a hangsúlyt. Pósa Krisztián nagykövet magyar, angol és helyi nyelven köszöntötte a közönséget. Ezt követően Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár megtartotta megnyitó beszédét, amelyben kihangsúlyozta, hogy a magyar kulturális diplomáciai hangsúlyosan kezeli a Nyugat-Balkánt, ahol nagyszabású kulturális évadot szervezünk. A Magyar Állami Népi Együttes mintegy 70 perces előadással kápráztatta el a közönséget, amely a „Magyar Virtus” névre keresztelt produkció minden egyes táncát vastapssal jutalmazta. Az előadás Kodály Zoltán világhírű zeneszerző, zenetudós és pedagógus életműve előtt is tisztelgett; a produkció egymást váltó képeiben döntő módon olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai, táncai jelentek meg és hangzottak el, ahol a mester gyűjtött és műveihez inspirációt nyert. Az előadás folyamatosan változó képeiben a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnt fel, mintegy a Kárpát-medencén keresztül tartó utazásra invitálva a nézőket.

A Magyar Állami Népi Együttes 2019. február 8-án Mostarban, február 10-én pedig Banja Lukában folytatta körútját Nagykövetségünk szervezésében. A közönséget mindkét helyszínen Pósa Krisztián nagykövet köszöntötte. 

A Magyar Állami Népi Együttes fellépéseiről készült képgeléria ide és ide kattintva megtekinthető.