FIGYELEM!

 

A Bosznia-Hercegovinába történő beutazás szabályairól továbbra is a konzuli szolgálat honlapján talál tájékoztatást!

 

Az itt található információk a Bosznia-Hercegovinában való tartózkodást érintő részletesebb szabályokat tartalmazzák.

 

 

Helyi járványügyi szabályok:

 

Bosznia-Hercegovinában a járványügyi helyzet miatt országos veszélyhelyzet hirdettek, a Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén járványhelyzet van érvényben. 

 

FIGYELEM! A helyzettől függően lehetséges újabb szabályok életbe léptetése. A Föderáció területén található 10 kanton hozhat további (az állami és entitási szintél szigorúbb!) szabályokat.

 

Maszkviselés:

 

A Bosznia-hercegovinai Föderáció területén a maszk használata alapvetően kültéren és beltéren sem kötelező, amíg a beltéri összejövetelek nem haladják meg a 300 főt. Kötelező azonban a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a börtönökben. 

 

Kijárási korlátozások:

Bosznia-Hercegovinában nincs érvényben kijárási korlátozás. 

 

Tömegközlekedés:

 

Az országban működik a korábban felfüggesztett helyi és helyközi tömegközlekedés. A taxitársaságok is működnek. 

 

Tesztelés Bosznia-Hercegovinában:

 

Bosznia-Hercegovinában a Bosznia-hercegovinai Föderáció területén számos magánklinika kínál PCR teszt készítési lehetőséget.

 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy – amennyiben a Bosznia-Hercegovinában készített tesztet más országban kívánják felhasználni (pl. továbbutazás során) – minden esetben ellenőrizzék, hogy az adott országban elfogadják-e a Bosznia-Hercegovinában készített teszteket!

Magyarországon kapott oltások elfogadtatása Bosznia-Hercegovinában:  

A fogadó állam rendszerébe a Magyarországon kapott oltások felvezetését az itt élő és egészségbiztosításra jogosult személyek a háziorvoson, vagy az illetékes egészségbiztosítási intézményen (Zavod za zdravstveno osiguranje) keresztül kezdeményezhetik.

Hasznos linkek a koronavírussal kapcsolatosan (egyes információk csak helyi nyelven érhetőek el): 

Civil Ügyek Minisztériuma (fertőzöttségi adatok)

Külügyminisztérium (fertőzésgyanú esetén hívható telefonszámok)

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes közigazgatási egységek, kantonok a fentiek mellett további szabályozásokat léptethetnek érvénybe, a részletes járványügyi szabályozás közigazgatási egységenként eltérhet. A lokális járványügyi szabályozás a helyi fertőzöttségi szint függvényében változik. A járványhelyzet súlyosbodása esetén rendkívüli szabályokat, korlátozásokat rendelhetnek el, így javasolt, hogy utazásukat megelőzően és annak során is folyamatosan tájékozódjanak az aktuális rendelkezésekről!